אם עושים חישוב מהיר ניתן לראות כי שליש מהפעולות שהגנן ההידרופוני נדרש אליהן כדי להבטיח יבול מרשים קשורות לתהליכי בקרת אקלים. מה הם אתם בטח שואלים, מיד נראה.
יש שלושה היבטים חשובים שיבטיחו לנו יבול איכותי:
- נתונים גנטיים – אם מראש יש בידינו זרעים או ייחורים בעלי גנטיקה ירודה, אז אין ספק בכלל שנקבל צמחים קטנים, חלושים ויבול מאכזב. אם יש בידינו זרעים או ייחורים עם מטען גנטי איכותי הרי שכבר הסיכוי שלנו לקבל יבול מרשים, טעים ונרחב – גדל באופן משמעותי. לכן חשוב כבר בשלב הראשון לדאוג להשיג זרעים וייחורים בעלי גנטיקה משובחת ולוותר מראש על זרעים וייחורים שהעתיד הגנטי שלהם אינו מזהיר. אנחנו אמנם לא יכולים להנדס גנטיקה של זרעים וייחורים מבלי להיכנס למעבדה מקצועית, אבל כגננים הידרופוניים יש ביכולתנו לבחור זרעים וייחורים בעלי גנטיקה טובה ומבטיחה ולוותר על זרעים ויחורים בעלי גנטיקה ירודה.
- טיב המצע והתנאים בהם גדלים שורשי הצמחים – יש לדאוג גם לבקרת המצע עליו גדלים הצמחים. הכוונה כאן לפרמטרים כגון: מליחות הקרקע אם מגדלים באדמה, מאזן מלחים, חומציות המצע, שיעור המים ומידת הלחות, שיעור החמצן במצע ואווריריות. אם הפרמטרים הללו אינם תקינים, אין לצפות ליבול מרשים. אך אם דואגים לכל אחד ואחד מהפרמטרים האלו במצע – צפוי לנו יבול מנקר עיניים.
- בקרת אקלים – כאשר אנחנו מדברים על אקלים אנחנו למעשה מתכוונים לטמפרטורה, לרמות הלחות, לתאורה, שיעור הפחמן הדו חמצני באוויר ועוד. אם בקרת האקלים טובה, היא תמקסם את הנתונים הגנטיים ואת איכות המצע שדיברנו עליהם בסעיפים הקודמים. ועל נושא זה של בקרת אקלים נתעכב בכתבה הבאה.
בקרת אקלים עם בקר אקלים אלקטרוני
כל גנן הידרופוני חייב להבין כי בקרת אקלים היא חשובה. בלעדיה לא יהיה יבול וצפוי לגנן תסכול. בקרת אקלים ניתן ליישם באופן ידני, אבל למה לעבוד קשה, ממש ממש קשה, אם יש לנו כיום אמצעי בקרת אקלים שהם אלקטרוניים ויכולים להקל על חיינו כגננים הידרופוניים באופן משמעותי.
נעים להכיר, בקר אקלים
בקר אקלים זהו, כאמור, אמצעי אלקטרוני שהמטרה העיקרית שלו היא להעביר פקודות חשמל למכשירים שעוזרים לנו ליצור את התנאים האופטימליים שאנחנו מבקשים לצמחים הגדלים בגינה ההידרופונית שלנו.
את הנתונים מזין הגנן ההידרופוני, בהתאם לצרכים הייחודיים של הצמחים שהוא מגדל. לאחר מכן, הבקר האלקטרוני ייתן את הפקודות באופן אוטומטי, גם אם אנחנו כלל לא נמצאים בחדר או אפילו לא נמצאים בארץ אלא בחושפת בטן גב בתאילנד. בקר האקלים נמצא שם בחלל הגידול במקומנו ועושה את העבודה עבורנו, בהתאם לתכנון שאנחנו הגדרנו מראש. למעשה בקר האקלים מתקן כל העת את הסטיות שמתרחשות בחלל הגידול.
בקרת אקלים בעזרת בקר אקלים יוצרים סטנדרטיזציה
ברור לכל שמטרת-העל של כל גנן הידרופוני היא לקבל יבול גדול, טעים, נרחב, עסיסי ואיכותי בכל מחזור גידול. הדרך של גננים הידרופוניים לוודא שבכל מחזור גידול הם יקבלו את אותו יבול מדהים היא אם הם יחזרו על פעולות שהולידו יבול איכותי ויוותרו על פעולות שפגעו באיכות היבול. וכדי לעשות זאת צריך אוטומציה של תהליכים ואת זה ניתן להשיג אך ורק עם בקר אקלים אלקטרוני.
אז איך בקר אקלים עובד בפועל?
מטרתו של בקר האקלים היא, אפוא, לקיים את התנאים הנדרשים לצמחים תוך שמירה על רמת דיוק אופטימלית בכל אחד ואחד מההיבטים ולאורך כל חייהם של הצמחים. בקרת אקלים עם בקר איכותי תבטיח לממש את הפוטנציאל הגנטי הטמון בצמחים. הבקר ידאג לרמות הלחות, לוויסות הטמפרטורה, לרמות הפחמן הדו חמצני, לשיעור הלחות בקרקע, לשליטה בכמות התאורה ובתזמון שלה, לטווח דלתא, להגנה במקרה של הפסקת חשמל, הוא יהיה מצויד בחיישני לחות והוא ישלוט היטב בגופי החימום והאוורור, במאייד הלחות, במזגן, במערכת התאורה, במפוח הנכנס וזה היוצא, בגופי החימום, בסופחי הלחות ובברז סולונואיד האחראי על ה-2CO.
כדאי להשקיע בבקר אקלים, זה משתלם
אם אתם גננים הידרופוניים שטיב היבול נמצא בראש סדר העדיפויות שלכם ורמת דיוק חשובה לכם, אם אתם גננים הידרופוניים שרוצים לייצר סטנדרט גידול גבוה אותו ניתן לשחזר שוב ושוב בכל מחזור גידול אז מומלץ מאד לחפש בקר אקלים שפותח, תוכנן ומיועד לגידול הידרופוני, שהוא איכותי ומדויק והוא לקוח פיקוד על כל היבטי בקת האקלים בחלל הגידול.
להגיב