נכון, יש מגוון סוגי תאורה לצמחים הידרופוניים, אבל יש היום איזה הייפ סביב נורות לד ורצינו לבדוק האם ההייפ הזה הוא תוצר של שיווק מתוחכם או שמא מדובר בעובדות נכונות. רבים מכתירים את נורות הלד כפתרון התאורה האולטימטיבי לצמחים הגדלים בגינות הידרופוניות, אז למה שלא נרד לעומקם של דברים ונשפוך קצת אור על תאורת לד.
האם המיתוסים על תאורת לד נכונים?
נראה שבעולם ההידרופוניקה יש ויכוח ער סביב נושא תאורה לצמחים. חלק מהמגדלים ההידרופוניים סבורים כי תאורת לד היא היא הפתרון האידאלי לצמחים הידרופוניים בעוד שחלק אחר של מגדלים טוען שמדובר בטריק שיווקי מוצלח ותו לאו. חמושים באובייקטיביות וברצון עז למצוא את העובדות, יצאנו לבדוק מה מכל מה שנאמר ונכתב הוא בבחינת מיתוסים שקריים ומה הוכח כאמיתי.
נורות לד זה עסק יקר או זול?
נורות לד אולי יעלו קצת יותר כאשר תרכשו אותן בחנות, תלוי לאיזו נורות תשוו אותן, כמובן. אבל אם עושים חישוב לטווח הרחוק אז נורות לד נחשבות מאוד חסכוניות. אם נשווה לרגע את נורות הלד לנורות הליבון הרגילות, שמספיקות לכ-1,200 שעות או לנורות פלורסנט שאורך חיי הנורה הממוצע עומד על כ-20,000 שעות, אז נורות הלד לוקחות אותן בסיבוב, מאחר שאורך החיים שלהן עומד על כ-50,000 שעות. זה חשבון פשוט.
גם מבחינת צריכת החשמל נורות הלד מובילות את הטבלה. בשנים האחרונות שיכללו מאוד את נורות הלד והן נחשבות חסכוניות בצריכת האנרגיה שלהן עד פי 60% משאר הנורות והן צורכות 80% פחות אנרגיה מנורות רגילות.
האם נורות לד בהירות דיין?
כדי לבדוק האם נורות לד בהירות מספיק חשוב שנשבור איזשהו מיתוס שמסתובב לו שם בחוץ לפיו יש מתאם בין וטז' לבין בהירות. רבים טועים לחשוב כי אם הנורה צורכת יותר וואטים אז היא גם מאירה באור בהיר יותר, אך זה ממש לא נכון. נורת לד סטנדרטית זקוקה רק לכ-8 וואט, בעוד שנורה רגילה זקוקה לכפול 10 וואט כדי לייצר את אותה כמות אור. חשוב להבין כי וואט הוא הדרך שלנו למדוד צריכת אנרגיה אך הוא לא המדד היחיד שמעניין אותנו כאשר מדברים על תאורה לצמחים הידרופוניים. צריכים לקחת בחשבון גם אורכי גל.
האם נורות לד מסוכנות?
נורת לד, ממש כמו כל נורה אחרת, חייבת לעמוד בסטנדרטים מחמירים ורגולציה. הטענה שמסתובבת לפיה נורות לד מכילות רמות גבוהות מדי של רכיבים מסוכנים כגון עופרת או כספית חסרות כל שחר. למעשה ההפך הוא הנכון, נורות לד נחשבות לנורות ידידותיות מאוד לסביבה ולאדם. עוד מיתוס שכדאי לשבור הוא שנורות לד מזיקות לעיניים. לטענה זו אין כל בסיס מאחר שנורות לד נבדקו במאות מחקרים ולא נמצא שום קשר ביניהן לבין נזקים לעיניים.
האם נורות לד מפיקות חום?
בין חסידי נורות הלד יש כמה שהלכו כמה צעדים רחוק מדי. לדידם, נורות לד כל כך טובות עד שהן אינן מפיקות חום כשאר הנורות. זו כמובן אמירה חסרת כל בסיס. כל נורה פולטת מידה מסוימת של חום, It comes with the territory. ועל אף שנורות הלד נחשבות למאוד חסכוניות הן עדיין מפיקות חום וחשוב לנהל נכון את החום שהן מפיקות בגינות הידרופוניות. כל נורה מפיקה אנרגיה שבתורה מעבירה חום. כל וואט של חשמל מפיק מינון מסוים של חום ללא כל קשר לחסכוניות של הנורה. לדוגמה, נורת לד שצורכת 8 וואט תפיק חום של כ-27 BTU) BTU=יחידה תרמית בריטית המציינת מידת חום ואנרגיה
נורות לד יכולות לפגוע בצמחים ההידרופוניים?
התשובה היא כן, נורות לד יכולות לפגוע בצמחים הידרופונייים ממש כמו כל תאורה לצמחים אחרת. כבר ציינו בסעיף הקודם כי נורות לד מפיקות חום, ואת החום חשוב לנהל היטב בגינה ההידרופונית. יש למקם את הצמחים במרחק מסוים מנורות הלד, כך שהם לא ישרפו. חשוב לדאוג לאוורור את החלל מאחר שנורות לד מחממות את האוויר, ויש לדאוג כל הזמן לטמפרטורה נאותה בחלל הגידול ולווסת אותה.
להגיב