מערכת אוסמוזה הפוכה היא פריט חשוב ביותר בגידול הידרופוני ויכולה לעשות רק טוב לצמחים שלכם. לפניכם כל מה שרציתם לדעת על תהליך אוסמוזה הפוכה
בשנים האחרונות יותר ויותר מגדלים בשיטת הידרופוניקה בוחרים להתקין בביתם מערכת אוסמוזה הפוכה. הסיבה לכך היא האיכות הירודה יחסית של המים בישראל – המים בארץ מכילים כלור וחומרים מזיקים אחרים ברמה מולקולרית כמו מתכות, חומרים אורגניים, שפכים תעשייתיים, חומרי הדברה, בקטריות, חיידקים, מלחים, כימיקלים ועוד. חומרים אלו עלולים להזיק לגידולים שלנו ולפגוע בשורש הצמחים. הפתרון לכך הוא להשתמש במערכת אוסמוזה הפוכה.
מהי אוסמוזה הפוכה?
אוסמוזה הפוכה היא מערכת המאפשרת לטהר את המים ולקבל באמצעותה מים מזוקקים, איכותיים ונקיים. בשנת 1949, באוניברסיטת קליפורניה שבלוס אנג׳לס, ארצות הברית, נחקרה בפעם הראשונה בהיסטוריה האפשרות להתפיל מי ים באמצעות תהליך האוסמוזה.
במסגרת תהליך אוסמוזה הפוכה, מועברת תמיסה דרך ממברנה. הממברנה היא מעין שכבה שיש לה עובי מיקרוסקופי של פולימר העובר דחיסה, ולרוב רק מים יכולים לעבור דרך הממברנה. מתקן האוסמוזה ההפוכה כולל שני תאים: לתא אחד שופכים מים בעלי ריכוז מלחים גבוה ולתא השני שופכים מים ללא מומסים, שריכוז המלחים בהם הוא אפסי.
באמצעות הפעלת לחץ אוסמוטי, המים בעלי ריכוז המומסים הגבוה הופכים למים בעלי ריכוז מומסים נמוך. הסינון שעוברים המים דרך הממברנה מאפשר מעבר של מים נקיים וצלולים בלבד ללא כימיקלים.
לאילו צרכים משמשת אוסמוזה הפוכה?
מערכת אוסמוזה הפוכה מיועדת בין היתר לטיהור מים ביתיים המשמשים לשתייה והן עבור מתקני מים המותקנים משרדים ומוסדות ציבוריים.
בנוסף לכך, מאז שנת 1965 המערכת משמשת להתפלת מי ים ומים מליחים לצרכי חקלאות. המתקן המסחרי הראשון ששימש להתפלת מי ים באמצעות תהליך אוסמוזה הפוכה, הוקם בעיר קואלינגה שבקליפורניה. גם אצלנו בישראל מנצלים את תהליך האוסמוזה ההפוכה לצורך התפלת מי הים. כך לדוגמה, באזור אילת מופקים מי השתייה ממים מליחים באמצעות אוסמוזה הפוכה.
חברות המזון משתמשות אף הן במערכות אוסמוזה הפוכה. תעשיות המזון מנצלות את התהליך לצורך יצירת תרכיזים שונים כמו מיצי פירות וסירופ מייפל. בנוסף, אוסמוזה הפוכה מאפשרת להעלות את ריכוז היין, להפחית את ריכוז האלכוהול ביין ולסנן חומרים שונים מהיין.
המים המזוקקים המופקים בתהליך האוסמוזה ההפוכה, משמשים גם עבור מתקני שטיפת מכוניות. בזכות המים המטוהרים שמכילים כמות מינרלים נמוכה, מופחתת כמות המים שנשארים על הרכב וכך מתקני הייבוש נהנים מעומס מופחת.
לצד כל השימושים אלו, מערכת אוסמוזה הפוכה היא מתקן חשוב מאוד עבור גידולים הידרופונים.
כיצד אוסמוזה הפוכה מסייעת לצמחים?
המלחים והחומרים השונים שקיימים במי הברז עלולים כאמור לפגוע בצמחים. כאשר מוסיפים למי הברז דשן המכיל אף הוא מלחים ומתכות, רמת המליחות של הצמחים עלולה לצאת מאיזון, לפגוע בגידול הצמח ואף לגרום לשריפתו.
באמצעות שימוש במערכת אוסמוזה הפוכה, ניתן לקבל מי השקייה מזוקקים ונקיים ללא כלור, מלחים ומתכות. את אותן המתכות הבעייתיות שהוצאו מהמים, אפשר להחליף בדשן העשיר במתכות טובות שיאפשרו לצמח לגדול כראוי ולקבל תערובת השקייה אידיאלית. ניתן למדוד את ריכוז הדשן שבמים באמצעות מד EC וכך לבדוק האם תמיסת ההשקייה מכילה כמויות טובות של דשנים שיועילו לצמח ולא יזיקו לו.
יתרון נוסף של מתקן אוסמוזה הפוכה הוא שהמערכת מצמצמת את הסיכון להיווצרות של סתימות ותקלות שונות במשאבות ההשקייה, ומאריכה את חייהן של המשאבות והצינוריות. כך, תוכלו ליהנות מתהליך גידול הידרופוני תקין לאורך זמן.
להגיב