אם אתם לא חקלאים מנוסים או גננים מקצועיים, בוודאי לא ידעתם שיש בנמצא צמחים שאחת התכונות הבולטות שלהם היא היכולת לספוח לחות. הם מהווים פתרון נפלא לסביבת גידול לחה ורטובה וכדאי מאוד להכיר אותם, קל וחומר אם אתם מתעניינים בשיטת הגידול ההידרופונית.
האם כל הצמחים סופחי לחות?
ההיגיון הבריא מורה כי כל הצמחים סופחים רמה כזו או אחרת של לחות, הרי ללא רמה מסוימת של ספיגת מים צמחים לא יוכלו לחיות. וזה אכן נכון, כל הצמחים סופחים לחות מטבעם, אולם יש צמחים שסופחים יותר לחות מאחרים. צמחים אלו יכולים להשתלב בהרמוניה בכל נוף ובכל סביבת גידול. יתרה מכך, על פי רוב צמחים אלו גם יודעים "להסתדר" בסביבה שבה קרקע הגידול היא בעייתית או מאתגרת.
באילו תנאים כדאי לשקול שילוב צמחים סופחי לחות?
ישנן נסיבות וסביבות גידול שצמחים סופחי לחות הם בבחינת חובה. כך למשל, צמח סופח לחות יכול להיות הפתרון בסביבה רוויית גשמים, בחממות בעלות רמות לחות גבוהות ואפילו במערכות גידול הידרופוניות. צמחים בעלי יכולות גבוהות לספוח לחות יכולים להיות גם הפתרון באזורים פחות גשומים במידה ויש בעיות ספיגה בקרקע או בעיות ניקוז. כמו כן, יש אזורים מסוימים בגינה, כגון אזורים מוצלים שאינם באים במגע תדיר עם השמש, ושם יכולים להיקוות מים מיותרים. שתילת צמחים סופחי לחות באזורים אלו יכולה בהחלט לעזור הן לספיגת המים והן למראה האסתטי של הגינה.
ההשלכות של סביבת גידול לחה מדי על הצמחים
סביבת גידול שיש בה מידה גדולה של מים עומדים או מים שאינם נספגים, היא חדשות רעות לגינה איך שלא נסתכל על זה. זה יכול להוביל למספר תופעות בלתי רצויות בעליל, ביניהן: התפתחות של בקטריות לא רצויות, התפתחות של עובש, רקב בשורשים, מים עומדים הם כר נוח להתרבות למזיקים וסביבה אידיאלית להתפתחותן של מחלות בצמחים.
כיצד בודקים את רמות הלחות בסביבת הגידול?
לחות נמדדת באחוזים והיא אינה ערך אבסולוטי כי אם יחסי. חישוב רמת הלחות הינו יחסי מאחר שיש עוד פקטורים שמשפיעים על רמת הלחות בסביבת הגידול, בעיקר הטמפרטורה השוררת. כאשר מודדים לחות למעשה מודדים הן את כמות המים שבאוויר והן את הטמפרטורה, שמייצגת את קצב אידוי המים שבאוויר. האמצעי הפופולרי ביותר למדידת אחוזי לחות הוא מד לחות מקצועי, אותו ניתן לרכוש במגוון חנויות לגננים ולחקלאים לרבות חנויות הידרו. כמו כן, ניתן גם לרכוש מד לחות ברשת, רק חשוב לבחור מד לחות מספק מקצועי ומהימן. לאחר רכישת מד הלחות חשוב לעקוב אחר המדדים שהוא מראה ולשפר את רמת הלחות בהתאם לצרכים של הצמחים ולתנאי הלחות והאקלים ששוררים בזמן המדידה.
אילו צמחים נחשבים לסופחי לחות?
מומחים לגינון ולחקלאות תמימי דעים כי כאשר ניצבים בפני סביבת גידול לחה מדי כדאי לשלב צמחים הנחשבים סופחי לחות טבעיים. כמו כן, רובם ציינו שחשוב לשתול סוגי צמחים מקומיים הרגילים לאקלים ולסביבה הקיימת.
בני, חקלאי ותיק מספר: "צמחים מקומיים בעלי יכולת ספיגה גבוה יכולים בהחלט לעזור לסביבת גידול לחה ולהציל את הצמחים בסביבה זו, אך חשוב לשלב צמחים מקומיים, שכבר הסתגלו לתנאי האקלים והסביבה. במידה ומתעקשים לשלב צמחים שאינם מקומיים, אז לפחות תבחרו צמחים שמתאימים לתנאים השוררים בסביבת הגידול שלכם. בכל אופן, לגנן הישראלי אני יכול להמליץ על שיחי הדס, שידועים ביכולת שלהם לספוג כמות גדולה של מים ולחות. על מרוות גרג ממשפחת המרווה, על צמח הספטיפלום וגם על קיסוס החורש וצמח הקפה."
עוד פתרונות לסביבת גידול לחה
לצד שתילת צמחים סופחי לחות יש עוד מספר פתרונות אשר יכולים לסייע לנו לווסת את הלחות בסביבת גידול לחה מדי: כך לדוגמה ניתן להוסיף לקרקע קומפוסט, לאוורר את הקרקע עם כלים מתאימים, מומלץ גם לרכוש סופחי לחות ייעודיים ואף אפשר ליצור שיפוע בפני השטח של הגינה שיגרום למים העודפים, שלא חלחלו לשורשי הצמחים, להידרדר מטה, והחוצה מן הגינה.
להגיב