הם פשוטים לגידול, הם מספקים לגוף מנה גדושה מאוד של בריאות, יש מגוון סוגים ולא פחות חשוב מכל אלו, הם ממש אבל ממש טעימים – נבטים. הנבטים משחקים תפקיד מאוד מרכזי במאכלי המטבח האסייתי כבר אלפי שנים אך נראה שאנחנו כאן בישראל התוועדנו אליהם רק בעשורים האחרונים.
כיום קשה לפספס את מדף הנבטים בסופר, במכולת השכונתית או בשוק האיכרים. הם ניצבים שם בגאון, טריים ובריאים ומי שלא ממהר לחטוף אותם – יאלץ או להמתין בסבלנות לקניות הבאות או יכול לגדל בעצמו נבטים, בבית.
אז אם אתם בעניין של נבטים, אם נמאס לכם להגיע למדף ריק בסופר, אם אתם חייבים נבטים לסלט כי אחרת הוא יתום ותפל ואם אתם לא מפחדים לנסות לגדל נבטים בבית הכתבה הזו תדריך אתכם צעד אחרי צעד כיצד לגדל נבטים, בבית בקלי קלות.
שפע של סוגי נבטים, רק צריך לבחור…
כאשר נבטים פרצו לתודעה הציבורית כאן אצלנו, אי שם בשנות ה-70 בואך שנות ה-80, הם הגיעו ב-2 צורות עיקריות: נבטי שעועית ונבטי אלפלפה. אולם עם הזמן וככל שהטעם הישראלי השתבח התחלנו להכיר עוד סוגי נבטים, כך שיש לנו היום הרבה יותר אפשרויות מאי פעם. כיום ניתן להנביט די בקלות:
- נבטי צנונית
- נבטי חיטה
- נבטי שעועית סינית
- נבטי חמניות
- נבטי ברוקולי
- נבטי עדשים
- נבטי חומוס
- נבטי כוסמת
- נבטי פול
- נבטי אפונה
- נבטי מש
- נבטי צנון
- נבטי קולורבי
- נבטי אלפלפה
- נבטי חילבה
בחרו את סוגי הנבטים שאתם אוהבים ועברו לסעיף הבא.
גידול נבטים בבית – כל אחד יכול
- קחו צלחת הנבטה, צנצנת או מגש עמוק. זו יכולה להיות צלחת עמוקה של מרק למשל.
- על גבי הצלחת העמוקה פזרו את הזרעים.
- מלאו את הקערה במים, עד לכדי לפחות חצי סנטימטרים מגובה הזרעים והשרו אותם במים למשך 12 שעות עד יממה (24 שעות).
- לאחר השרייה סננו את המים היטב היטב ונקזו את המים מהקערה. בוודאי תזהו שהזרעים כבר החלו לתפוח מעט.
- לאחר הסינון קחו את קערת הזרעים ומקמו אותה באזור חשוך. אפשר להכניס לארון פנוי בבית, לחדר חשוך או אפילו לכסות את הקערה במגבת, רק שימו לב שיש לזרעים אוויר. חפשו מקום חשוך לא אטום לאוויר.
- קחו את זרעי הנבטים וטבלו אותם במים 3 עד 4 פעמים ביום. לאחר ההרטבה סננו אותם היטב ויבשו אותם ממים כדי שלא יופיעו פטריות, והחזירו אותם לקערה או למגש.
- בתוך יומיים עד שלושה ימים תראו כבר שורש קטן, אז תדעו שתהליך ההנבטה נגמר, ומתחילה גדילה של הנבטים.
- כדאי להוציא מדי פעם את הקערה לשמש (אם יש שמש בחוץ כמובן), חום עושה טוב לנבטים.
- חזרו על תהליך ההרטבה והסינון עד שתבחינו שהנבטים התפתחו וצמחו. זה יכול לקחת כשבוע לערך, פחות או יותר – זה תלוי במזג האוויר.
- כאשר הנבט בוקע מקליפתו והגיע לגובה של כמה סנטימטרים ניתן כבר לאכול אותו. למעשה עונת ה"קצירה" של נבטים היא רגע לפני שמופיע סט העלים הראשון האמיתי.
כמה דגשים לגידול נבטים
- נבטים זקוקים ללחות אבל לא לכמויות גדולות של מים. מים מזמנים התפתחות של פטריות, כאמור. לכן מאוד חשוב לשמור על סביבה לחה אך לא רטובה בתהליך הגידול/ההנבטה.
- נבטים אוהבים חום. קרני השמש מסייעים לנבטים לפתח כלורופיל, שמעניק לנבטים את הגוון הירוק.
- הרחיקו את הנבטים מקור עד כמה שניתן, זה לא עושה להם טוב.
- אכלו את הנבטים כמה שיותר בסמוך למועד ה"קצירה", כי אחרי כמה ימים עד שבוע לערך, הנבטים עלולים לאבד מטעמם האגוזי.
יאמי: אין גבול מה אפשר לעשות עם נבטים
בנבטים יש שפע של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, הם גדלים במהירות רבה ואפשר להכין איתם לא מעט מנות עשירות ונהדרות. למשל: סלטים, להוסיף לראפ, לכריכים, למרקים, תבשילים וקדרות, ירקות מאודים, אגרול, פאד טאי, ירקות מוקפצים ועוד. גידול נבטים הוא פשוט וכל אחד ואחת יכולים לנסות, אפילו הגנן הכושל ביותר יכול להצליח בגידול נבטים.
להגיב