עיקבו אחרינו

הצטרפו לקהילה שלנו בפייסבוק וקבלו מידע עדכני, אמין וברור בתחום גידולי הידרו.

הידרופוניקה TV

גידול הידרופוני של קנאביס מניב רווחים של מיליארדים. מסע בין חוות הקנאביס בישראל.

דשנים כללי מגזין

דשן אורגני עובד לאט אבל בטוח

ההבדל בין דשן אורגני לדשן כימי

אם יש לכם גינה או אפילו אדנית בטח שמתם לב שהצמחים לא יכולים להתקיים רק עם אדמה, אור ומים. הם לבדם לא יכולים לספק לצמח את כל צרכיו. ללא דשן ומאיצי גדילה הצמחים יצהיבו ויקמלו. אבל אם נוסיף לצמחים קצת דשן נוכל להציל חיים ממש. את חייהם של הצמחים, כמובן. 

עכשיו אתם בטח שואלים את עצמכם באיזה דשן כדאי לבחור?

ובכן, לרשותנו עומדות היום שתי אפשרויות עיקריות. דשן כימי או דשן אורגני. בכתבה הזו נתרכז בדשן אורגני וגם נפרוט את הסיבות לכך. אבל לא נתחיל מבלי לנסות להמחיש לכם את ההבדל בין דשן כימי לבין דשן אורגני.

דשן הוא, אפוא, האמצעי שיש לנו היום להזין צמחים. הוא האוכל של הצמח ואחד ממקורות האנרגיה הכי חשובים שיש לו. וממש כשם שלנו יש בחירה בין אוכל תעשייתי, מעובד, עתיר חומרי טעם וצבע ועשיר בשומן לבין מזון טבעי, לא מעובד ואורגני – כך בידיו של הגנן להחליט באיזה סוג דשן הוא יזין את צמחיו. וזה לא נגמר כאן. בעוד אוכל מעובד אמנם יכול לספק מענה לתחושת הרעב המיידית שמתעוררת בנו הוא מזיק לגוף שלנו בטווח הארוך. מנגד,  אוכל טבעי ואורגני לא רק מקל על תחושת הרעב המיידית הוא גם מזין את הגוף ושומר עליו לאורך זמן.

Don't Panic It's Organic

כמו בגוף, כך דם בדשנים. לדשן אורגני יש השפעה ארוכת טווח והוא מכיל רק רכיבים טבעיים. בנוסף, הדשן האורגני פועל בשיתוף פעולה עם האדמה כדי להזין את הצמח. בניגוד לכך, דשן כימי מזין אך ורק את הצמח והוא עושה זאת לטווח הקצר. בעוד דשן כימי הופך מהר מאוד לזמין עבור הצמח, הדשן האורגני צריך לעבור תהליך של פירוק (באנגלית: Decomposing) בטרם הוא הופך זמין לצמחים. לכן, כאשר רוצים לזרז את גדילתם של צמחים באופן מיידי חקלאים בוחרים בדשן כימי, מבלי לתת את דעתם על ההשלכות השליליות של הדשן הכימי על הסביבה, על הטבע ועל בני האדם.

יש מחיר לשימוש בדשן כימי, הוא אמנם מזין במהירות את הצמחים אך הוא נשטף מהר מאוד מהמדיום שבו גדלים הצמחים ויכול לזהם את הקרקע ואת המים אם משתמשים בו בצורה לא נכונה. הדשן הכימי מספק, אם כן, מענה מהיר ומידי אבל הוא עושה כן על חשבון פוריות הקרקע בטווח הארוך. בניגוד לכך, הדשן האורגני מתפרק בקצב איטי, הוא נחשב לבטוח יותר לסביבה ולצמחים והוא זמין עבורם לאורך כל ימות השנה. 

הדשן הכימי מספק מענה מהיר ומידי אבל הוא עושה זאת על חשבון פוריות הקרקע. קרדיט תמונה: Foodprint.

מדוע פעולות הפרוק של דשן אורגני איטית יותר?

הסיבה שבעטיה דשן אורגני מתפרק לאט יותר היא שדשן אורגני זקוק למיקרואורגניזמים שמצויים באופן טבעי בקרקע כדי להתפרק ולהזין את הצמחים. כלומר לפני שהוא מתחיל לפעול ולהזין את הצמחים הוא חייב לעבור פעולת פירוק, ותהליך זה הוא אמנם טבעי אך הוא דורש זמן. כמה זמן?

זה יכול לקחת בין שבועיים לחודשיים, תלוי בסוג הדשן ובתנאים סביבתיים כגון: טמפרטורת הקרקע ורמת הלחות. כאשר הרעיון הוא פשוט: ככל שהטמפרטורה של הקרקע עולה, כך פעולתם של המיקרואורגניזמים מתגברת. המיקרובים מתחלקים מהר יותר ולכן יכולים גם לפרק את הדשן האורגני מהר יותר. 

זה פועל בצורה מעגלית. הדשן האורגני מעורר את פעילות המיקרואורגניזם בתוך הקרקע, והמיקרואוגניזמים מזינים את הצמח. ככל שיהיה יותר מיקרואורגניזמים יתפרקו כמויות גדולות יותר דשן ואז יהיו גם יותר חומרים מזינים זמינים לצמחים.

דשן אורגני ממש כמו דשן כימי כולל חנקן, אשלגן, אשלג אך ההשפעה החשובה ביותר של דשן אורגני היא על איכות הקרקע. 

לא כל הדשנים האורגניים נולדו שווים

באופן כללי ניתן לומר שסוגי דשנים אורגניים שונים פועלים באותה השיטה ויש להם השפעות די דומות על הקרקע. עם זאת, חשוב להבין ולהבחין בין סוגי הדשנים האורגניים השונים ולהתאים אותם לצמחים אותם רוצים לגדל וכן לקרקע שבה מגדלים את הצמחים.

יש היום דשנים העשויים מנוצות של עופות או דגים, יש כאלו שמופקים מאצות וזרעי כותנה או אספספת. דשנים המבוססים על כותנה אמנם יעילים אך מאחר והכותנה מרוססת בחומרי הדברה היא עלולה לחמצן את הקרקע. עם זאת, דשנים אורגנים המבוססים על כותנה הם עשירים בחנקן ומתאימים מאוד לגידולים של פירות חמוצים דוגמת אוכמניות. 

אצות ים הן מקור נפלא לדשן אורגני. הן עשירות בויטמינים ונוגדי חמצון ובעלות שיעור אשלגן גבוה. דשנים כאלו משחקים תפקיד חשוב בתהליך הפוטוסינתזה ותורמים לבריאות הצמחים ושורשיהם.

לא משנה באיזו דשן אורגני תבחרו, זכרו להימנע מדישון יתר, זה מזיק לצמחים. אם נראה לכם שהדשן לבדו לא מספק את כל צרכיהם של הצמחים שלבו גם ביו-סטימולנטים. הם מפחיתים את כמות הדשן ומאיצים את גדילתם של הצמחים.