כיצד נראות כנימות, מהו עש הטבק ומה הם זבובי תסיסה? לפניכם מידע על המזיקים השונים שעלולים לפגוע בגידולים החקלאיים שלכם
לצד נזקי מזג אוויר ושינויי אקלים, החקלאיים נאלצים להתמודד עם מזיקים שונים. המזיקים הניזונים מהגידולים החקלאיים, עלולים להרוס שטחי גידול שלמים ולפגוע בפרנסה של החקלאים. הדרך להביס את המזיקים היא באמצעות שיטות הדברה שונות כמו שיטת הדברה כימית, הדברה ירוקה, הדברה ביולוגית, הדברה אלקטרונית ועוד. לפניכם כמה מהמזיקים שעליכם לשים לב אליהם ולהגן על הגידולים שלכם מפניהם:
כנימות
כנימה היא חרק ממשפחת הפשפשאים הניזונה מעלים. הכנימה מעבירה וירוסים בין הצמחים, ולכן נחשבת למזיק מסוכן מאוד. היא בעלת פה המכיל דוקרים-מוצצים דרכם היא מעבדת את המזון, ונוהגת להפריש את החומרים שאינם זקוקה להם על העלים. ניתן לזהות את ההפרשה הזו כחומר הנראה כדבש ומכונה טל דבש ממנו ניזונים חרקים אחרים. סימנים נוספים להימצאותן של כנימות הם עלים מכורסמים וכתמים שחורים על הצמח כתוצאה מהופעה של פטריה הניזונה מטל הדבש. אחת השיטות לחסל את הכנימה היא באמצעות שחרור של מושית השבע הידועה בשם פרת משה רבנו. המושית ניזונה מהכנימות ובמהלך חייה היא מסוגלת לאכול 6,000 כנימות.
זבובי תסיסה
זבוב התסיסה הוא חרק בעל כנפיים החי חודש ימים בלבד, אך בחודש זה הוא עלול להסב לגידולים נזק רב. יש לו שש רגליים דקות, עיניים אדומות וגוף חום או שחור. הוא פעיל בשעות היום וניזון מהעלים ומשורשי הצמח. הוא מחליש את הצמח, דבר הגורם להופעתן של פטריות. כדי להילחם בזבוב התסיסה, מומלץ להשתמש בחומרי הדברה שונים ולהפחית את תדירות ההשקייה של מצע הגידול.
כנימת עש הטבק
כנימת עש הטבק היא חרק ממשפחת הפשפשאים. בעלה גוף זעיר, ארבע כנפיים וגופה מכוסה בשכבה של שעווה לבנה. היא טורפת את הצמח בעזרת פיה הכולל דוקרים- מוצצים, וניזונה מלמעלה מ-600 צמחים שונים. כנימת עש הטבק נחשבת לאחד ממאה המינים הפולשניים ביותר, ואחראית על הפצה של יותר מ-111 מחלות של צמחים. הסימנים להימצאותה של כנימת עש הטבק זהים לסימנים של הכנימות – הפרשה של טל דבש, עלים מכורסמים וכתמים שחורים על הצמח.
תריפסאים
תריפסאים נחשבים למזיקים הנפוצים ביותר בטבע – קיימים יותר מ-5,000 מינים של תריפס. צבעו של התריפס אפור-צהוב, הוא בגודל של 1-3 מילימטר, יש לו כנפיים הנדמות כשערות והזחלים שלו בצבע חום. התריפס ניזון ממגוון רחב של צמחים כמו מלפפון, עגבנייה, שעועית, חציל, מלון ותות שדה, והוא עושה זאת על ידי ניקוב חריר בצמח ושתיית התוכן שלו. הוא גורם להופעתם של וירוסים ופטריות ומפריע לתהליך הפוטוסינתזה של הצמח וכך מוביל לחיסולו. סימנים להופעתו של התריפס הם עלים צהובים בעלי צורה מעוותת, עיכוב בצמיחה ונשירת העלים.
כחליל הרימון
כחליל הרימון הינו פרפר המתעופף במהירות רבה. הזכרים בעלי צבע נחושתי ומתכתי בוהק והנקבות חומות. בקצה זנבו מצויים כתמים שחורים הנדמים כעין ומתעתעים את אויבו של כחליל הרימון. הוא נפוץ בכל הארץ ובעיקר בחודשי הקיץ. כחליל הרימון ניזון מהחלבונים של הצמח והוא נוהג לאכול את זרעיו. הוא פוגע בתהליך רביית הצמח ואף גורם להופעתם של זבובים וחיפושיות תסיסה.
פרודניה
פרודניה הוא מין של עש ממשפחת הנשמיתיים. אורך גופו הוא 14-18 מילימטר ואורך כנפיו 27-38 מילימטר. הפרודניה פעיל בשעות הדמדומים והלילה והוא נפוץ בישראל כל השנה. הוא מסב נזק חמור למטעים, לגידולי השדה ולגינות. הזמן הטוב ביותר לחסל את המזיק הזה הוא כאשר הוא עדיין זחל. צבעו של הזחל משתנה לצורכי הסוואה, ועשוי להיות ירוק, אפור או חום. ניתן להדבירו באמצעות חומרי הדברה כימיים או ביולוגיים ולהשתמש באולטרה סגול אליו הפרודניות נמשכים.
להגיב