כגננים, מלאכת הגידול ההידרופוני מפגישה אותנו עם מגוון רחב של מונחים חדשים שאילולא עסקנו בגידול הידרופוני ספק אם היינו מכירים או חוקרים לעומק. אחד מהמושגים האלו הוא "חומצות הומיות". מושג זה מגיע אלינו מעולם הביולוגיה, האקולוגיה והחקלאות ונראה שיש לא מעט דיונים בנושאי גידול הידרופוני שמתרכזים בחומצות הומיות בשנים האחרונות.
נתחיל בהגדרה…
מהן חומצות הומיות? והאם יש הבדל ביניהן לבין דשן?
חומצות הומיות הן תוצר הפירוק הסופי והטבעי של צמחים ובעלי חיים שמתו. מדובר בחומצות אורגניות לגמרי שנוצרות בשל פעילות ביולוגית וכימית של מיקרואורגניזמים. חומצות הומיות הן למעשה מולקולות מורכבות אותן ניתן למצוא באופן טבעי במאגרי מים מתוקים, בקרקעות ואפילו באוקיינוסים. מבחינה היסטורית, מקורן של חומצות הומיות בשקיעת תוצרי הפירוק בקרום כדור הארץ, ועם הזמן ולאורך השנים הן עולות ומתקרבות לפני השטח. שם, בשכבות האלו, הן נמצאות בריכוזים גבוהים מאוד.
תהליך הפירוק הטבעי הזה שמוליד חומצות הומיות לא מתרחש בין-יום או יומיים, מדובר בתהליך טבעי ואורגני שנפרס על פני מיליוני שנים.
ננסה להמחיש את התהליך.
תחשבו על צמחים פרה-היסטוריים. צמחים אלו קלטו פחמן דו חמצני מהאטמוספירה (וביחד עם אנרגיית השמש יוצרו פוטוסינתזה). כאשר הצמחים מתו אורגניזמים בקרקע שניזונו מהצמחים המתים תרמו את הפחמן בחזרה לקרקע. מחזור זה מתרחש שוב ושוב במשך מיליוני שנים וכך נוצר חומר אורגני מרוכז שנדחס לשכבות כדור הארץ.
מה בין חומצות הומיות לבין דשן?
או, טוב ששאלתם.
נתחיל מזה שחומצות הומיות הן לא דשן. רבים מתבלבלים ביניהן וזו טעות. חומצות הומיות מעוררות ומגרות תהליכים טבעיים בצמחים, כלומר: הן מזרזות תהליכים טבעיים שאחרת היו מאוד איטיים. חומצות אלו מספקות לצמחים מנות גדושות ומרוכזות של חומרים מזינים חיוניים, ויטמינים ומינרליים אורגניים תוך שיפור פוריות הקרקע שבה גדלים הצמחים.
לעומתם דשנים כוללים מרכיבים כימיים וסינתטיים שאינם אורגניים או טבעיים. הבדל נוסף בין דשן לבין חומצות הומיות נעוץ בכך שהחומצות לא מתכלות במהירות כפי שקורה עם דשן או אפילו עם קומפוסט. חומצות הומיות מתפרקות לאט יותר והן יעילות לאורך זמן. לבסוף, החומצות ההומיות גם לא נמצאות בתחרות עם הצמחים על חומרים מזינים כגון חנקן, כפי שקורה עם קומפוסט.
ואיך כל זה קשור לגידול הידרופוני?
צמחים ומיקרואורגניזמים משפיעים על המצעים בהם הם גדלים במגוון דרכים. בגידול הידרופוני על מצע אינרטי כגון צמר סלעים, פרלייט או סיבי קוקוס, נבחין עם הזמן שההרכב הכימי של המצע משתנה, וזה בא לידי ביטוי גם בשינוי צבע של המצע. זה קורה, אפוא, בשל פעילות של מיקרואורגניזמים. השתנות זו מתרחשת בשל חדירה של חומרים המכילים פחמן למצע.
כאשר צמחים ומיקרואורגניזמים גדלים ואז מתים – הכימיקליים המרכיבים את התאים שלהם מעשירים את המצע עליו הם גדלים והופכים להיות חלק מן המצע. אחד המרכיבים האלו הוא חומצות הומיות.
מאחר וחומצות הומיות חשובות מאוד להעשרת הקרקע וניתן ליישם אותן גם במצעים אינרטיים המשמשים אותנו בגידול הידרופוני. גננים הידרופונים החלו לאחרונה להשתמש בחומצות הומיות כתוספי תזונה מעשירים לצמחים ההידרופוניים שלהם, ונראה כי לחומצות הומיות יש השפעה מיטיבה על צמחים ועל היבול.
הידעתם? חומצות הומיות הן הבסיס של ביו-סטימולנטים
למעשה חומצות הומיות הן הבסיס למה שאנחנו מכירים כיום כ'ביו-סטימולנטים' – תכשירי הזנה טבעיים ואורגניים לגמרי המזרזים ומחישים את הגדילה של צמחים הידרופוניים וגם צמחים הגדלים בשיטה המסורתית. זאת בניגוד לדשנים, המכילים חומרים כימיים המזיקים גם לקרקעות ולמצעים אינרטיים וגם לצמחים עצמם בטווח הארוך.
ביו-סטימולנטים המכילים חומצות הומיות ידועים ביכולת שלהם לשפר את קליטת חומרי ההזנה הניתנים לצמחים, הם מחזקים את הצמחים ומחסנים אותם מפני מחלות ומזיקים, מגדילים את היקף היבול וגם את איכותו של היבול.
אז אם אתם עוסקים בגידול הידרופוני בין אם באופן חובבני ובין אם באופן מקצועי – שווה לנסות ולהעשיר את הגינה ההידרופונית שלכם בחומצות הומיות.
להגיב