יותר ויותר מגדלים בוחרים להשתמש במצע גידול קוקוס במקום מצע גידול באדמה. מהם היתרונות של מצע קוקוס עבור גידולים הידרופונים ומה ההבדלים בין סוגי הקוקוס לפי מקום גדילתם?
כבר מזה אלפי שנים שמדינות ברחבי אסיה בוחרות להשתמש בקוקוס כמצע לגידול צמחים, במקום במצע אדמה. משנות ה-80 מצע הקוקוס הגיע גם לעולם המערבי וכבש את המגדלים והחקלאיים. הולנד הייתה המדינה הראשונה שאימצה את הקוקוס כמצע לגידול פרחים כמו ליליות וצבעונים. בשנים האחרונות הקוקוס צבר פופולריות רבה בזכות היתרונות הרבים שלו כמצע לגידולים הידרופונים והוא משמש בעיקר לגידולי פירות, ירקות, פטריות, צמחי נוי, פרחים וקנאביס.
הקוקוס מגיע מזרעו של עץ קוקוס, וכאשר הוא בשל ניתן לקטוף אותו או להמתין שיפול מן העץ. תהליך הפקת מצע הגידול מפירות הקוקוס מתחיל בהפרדת הסיבים מקליפת הפרי של הקוקוסים. לאחר מכן שוטפים את הסיבים, מפרידים אותם מחומרים שאינם רצויים ומייבשים אותם בשמש. ישנם מקרים בהם לא ממתינים לייבוש מלא, משום שקל יותר לעבד ולשנע את הסיבים הלחים. בשלב הבא מסרקים את הסיבים באמצעות מברשת ברזל מיוחדת. הסירוק הזה תורם לחיזוק הסיבים ומנקה אותם היטב. במסגרת התהליך של הפקת מצע הגידול, מכניסים לעיתים לקוקוס אנזימים. זאת על מנת להפריד את הסיבים בקלות רבה יותר.
קיימים שני סוגים של סיבי קוקוס: קוקוס שלא הגיע לבגרות שצבע הפרי שלו הוא ירוק, וקוקוס שהגיע לבגרות שצבעו חום. בדרך כלל מפיקים את מצע הקוקוס מהפירות הבוגרים משום שהם חזקים, עמידים בפני נזקי מים ובעלי יכולת ספיגה טובה יותר לעומת הפירות שאינם בשלים מספיק.
מצע גידול קוקוס מגיע במגוון רחב של צורות: בצורה של תערובת מוכנה בתוך שק הכוללת פרלייט (זכוכית וולקנית המשמשת כמצע גידול בפני עצמו או כתוספת למצע הגידול), כשרוול של קוקוס דחוס שיש להספיג לפני תחילת השימוש, בתוך שק המעורב יחד עם אדמה ופרלייט וכקוביית קוקוס דחוסה שיש להספיג אותה לפני השימוש.
מהם היתרונות של מצע הקוקוס?
מצע הקוקוס הוא ידידותי לסביבה ו-100 אחוז אורגני. לא תמצאו בו כימיקלים שונים אלא רכיבים טבעיים בלבד. הקוקוס מכיל בקטריות טובות שנלחמות בפטריות ונגד בקטריות טפיליות שעלולות להזיק לצמח. כמו כן, יש בו חומרים אנטי בקטריאליים ואנטי מיקרוביאליים שתורמים להתפתחות תקינה של הגידולים.
כאשר משווים בין מצע קוקוס למצע אדמה, למצע הקוקוס יש יתרונות רבים: בניגוד למצע אדמה, מצע הקוקוס עמיד לנזקי מים מלוחים ולכן הוא אידיאלי לגידולים ביתיים אותם משקים לרוב במים מהברז המכילים מליחות רבה. הקוקוס מגיע מנותק ממזינים מהקרקע, כך שניתן לשלוט במינון הדשן אותו הצמח מקבל ולערוך בקרה קפדנית על כמויות הדשן. זאת בהתאם לצרכים של המגדל והצמח ולפי התוצאה הרצויה.
יתרון נוסף שיש למצע קוקוס על פני מצע אדמה, הוא שהקוקוס עשיר יותר באוויר ובחמצן עד פי 100 לעומת מצע האדמה. בזכות כמות החמצן הרבה שיש במצע גידול הקוקוס, השורשים יגדלו להיות חזקים ובריאים יותר. בנוסף לכך, כמות החמצן מעודדת את היווצרותם של פטריות ובקטריות ״טובות״ המסייעות להוביל את החומרים המזינים לצמח וכך משפרות את מערכת העיכול והתזונה שלו. אם תרצו להוסיף עוד יותר אוויר ולחות במצע הגידול, תוכלו לעשות זאת באמצעות פרלייט.
כמו כן, הקוקוס הוא בעל יכולת ספיגה גבוהה של מתכות כמו זרחן, סידן ומגנזיום ושל מינרלים, ההכרחיים לגידול בריא וחזק של הצמח. בנוסף לכך, הקוקוס בעל ערכי מוליכות חשמלית נמוכה והוא מאופיין בקצב טוב של החלפת קטיונים (מחליפי יונים חיוביים).
אם כל זה לא מספיק, הקוקוס מצליח לספוג מים בכמות של פי 8 מהמשקל שלו וכאשר הוא הגיע לכמות המים המקסימלית הוא נאטם. יתרון זה מאפשר להימנע מהשקיית יתר של מצע הגידול.
מהיכן מגיעים מצעי גידול הקוקוס?
תעשיית מחזור הקוקוס לצורך הפקת מצע גידול, מגיעה מאזור אסיה בעיקר. תאילנד, קמבודיה,לאוס,פיליפינים,הודו, סרי לנקה ואינדונזיה. כאשר העיקריות הן סרי לנקה הודו ואינדונזיה. מדינות אלו משתמשות בקוקוס לצורך הפקת מוצרים רבים כמו שטיחים, בגדים ונעליים וכן מייצרות חלב קוקוס, קוקוס מיובש, סוכר המופק מקוקוס ושמן קוקוס עבור תעשיית המזון. באינדונזיה למשל, מגדלים עצי קוקוס בשטח של מעל 3.6 מיליון דונם עם ייצור של יותר מ -15,000 מיליון קוקוסים. הקוקוס הוא הגידול החשוב ביותר באינדונזיה אחרי האורז.
מצע גידול הקוקוס שמיוצר באינדונזיה נחשב למוצלח מכל מצעי גידול הקוקוסים האחרים זאת בשל תנאי האקלים בו נמצאים היצרנים הגדולים. הקוקוס מיוצר באמצע קו המשווה שם יורד גשם כמעט בכל ימות השנה. בשל כך, הקוקוס נקי יותר ומאופיין בערכי מוליכות חשמלית (ערכי EC – Electric Conductivity) הנמוכים ביותר לעומת הקוקוסים הקיימים במדינות אחרות. ערכי EC נמוכים מעודדים את הצמיחה של הגידולים ומקלים על הצמחים הצעירים בספיגת מים ונוטריינטים. לעומת זאת, אם ישנם ערכי EC גבוהים מדי, הצמח לא יצליח לספוג כמות מספקת של מים. העלים יהפכו לחומים ויתחילו לקמול, המלח ישאב את המים מהשורשים והצמח עלול לנבול.
מהסיבה הזאת, מומלץ להשתמש במצע גידול קוקוס המגיע מאינדוזיה המבטיח צמיחה יפה וגידולים בריאים.
הכירו את מצע הקוקוס Latitude-Zero
ברחבי העולם תוכלו למצוא מגוון רחב של מוצרי גידול מקוקוס המגיעים מאינדונזיה, ואצלנו בישראל יש בינתיים מוצר אחד כזה: ״Latitude-Zero״. אחת החברות המשווקות את המוצר היא החברה הישראלית Yieldtech, שמפתחת מצעי גידול ודשנים אורגנים לצמחים ולקנאביס רפואי.
מצע הקוקוס ״Latitude-Zero״ מגיע כקוביית קוקוס דחוסה העשויה משבבי קוקוס מרובה שכבות. זהו מצע 100 אורגני שמקורו ממטעי קוקוסים וותיקים שננטעו ע"י ההולנדים במאה הקודמת על שטחי נהרות מתוקים במרחק רב מקו החוף. באיזור ג'קארטה באינדונזיה. המצע בעל ערך EC הנמוך ביותר שקיים, דבר המבטיח גידול מהיר ומקסימלי של הצמח. בנוסף, הוא בעל PH מאוזן עבור גידולי קנאביס. החברה טוחנת את הקוקוסים לכמה גדלים שונים ובהתאמה אישית לצרכים של המגדלים. הקוקוס נשטף במי גשמים טבעיים כך שהוא נקי לחלוטין, וכל מצע גידול עובר בקרת איכות קפדנית.
טיפים לגידול עם מצע קוקוס
אם החלטתם לגדל את הצמחים שלכם עם מצע קוקוס במקום מצע אדמה, חשוב לזכור שכמות הדישון וההשקייה הינה שונה בין מצע הקוקוס לבין מצע האדמה. יש לקרוא היטב את ההוראות של יצרן מצע הגידול לפני תחילת השימוש.
בדרך כלל הקוקוס מכיל כמויות גדולות של מלחים משום שמייבשים אותו בסמוך לים, ולכן מומלץ לשטוף את מצע הגידול היטב לפני השימוש בו. השטיפה צריכה להיות עד פי 3 מים מכמות הקוקוס שיש לכם או מכמות ההשקייה השבועית. כמו כ, כדאי להוסיף תוסף שטיפה כדי להבטיח ניקוי מקסימלי של המלחים ממצע הגידול.
טיפ נוסף הוא לכסות את החלק העליון של הצמח עם חומר מחזיר אור, באזור שבו הוא בא במגע עם האוויר והמים. פעולה זו תסייע לכם להימנע מהתפתחות של בקטריות.
כמו כן, לאחר כל מחזור גידול עדיף להחליף את מצע גידול הקוקוס ולא להשתמש בו מחדש. אחרת תיאלצו לנקות באופן יסודי את מצע הגידול, לייבש אותו היטב ולשמור על ההיגיינה שלו, דבר שקשה לבצע.
להגיב