הם משדרגים כל מנה ותבשיל, אפשר להכין מהם חליטות תה טעימות, סבונים מפנקים ותרופות סבתא שמועילות לבריאות שלנו. אנחנו מדברים כמובן על עשבי תיבול. ישנם עשבים רב-שנתיים המתקיימים במשך יותר משנה אחת כמו בזיליקום, אורגנו, נענע, שמיר ולואיזה, עשבים דו-שנתיים שיש להם מחזור רבייה אחד במהלך החיים כמו פטרוזיליה וסלרי, ועשבים חד-שנתיים שמחזור החיים שלהם נפרש על פני שנה אחת כמו כמון, חרדל וכוסברה.
גידול עשבי תיבול בביתכם הוא פשוט ביותר ואינו מצריך גינה לשם גידול הצמחים. מספיקה אדנית קטנה אותה ניתן למקם על אדן החלון או במרפסת, כדי ליהנות מעשבי תיבול טריים. אם ברצונכם שעשבי התיבול יחזיקו מעמד לאורך זמן רב יותר, לתקופה של בין שלושה חודשים ועד שנה, כל שעליכם לעשות הוא לייבש אותם. לפניכם המדריך השלם לייבוש עשבי תיבול.
קטיפת עשבי התיבול
הזמן המומלץ ביותר לקטוף את עשבי התיבול לצורך ייבוש העשבים, הוא רגל לפני שהפרחים שלהם נפתחים – כך תוכלו ליהנות מהטעם הטוב ביותר של העשבים. כדאי לקטוף אותם בשעת בוקר מוקדמת כשהם עוד רטובים מטל ולפני שהשמש גורמת להם להידלדל. לאחר שקטפתם אותם אל תשאירו אותם בשמש, אלא שטפו אותם מיד במים קרים. רק לאחר מכן יש לתלות אותם בשמש כשהעלים נוטים למטה, על מנת שטיפות המים יחלחלו אליהם. לאחר שהעשבים התייבשו, הפרידו בין העלים, הפרחים והגבעולים. כעת אתם מוכנים לבצע ייבוש מלא לעשבי התיבול. ישנן מגוון שיטות לייבוש עשבי תיבול והנה הן לפניכם:
ייבוש עשבי תיבול בתנור
מדובר בשיטה מהירה יחסית שאף מגנה על עשבי התיבול מפני חרקים ועובש. כל שעליכם לעשות הוא לחמם תנור ל-80 מעלות, להניח נייר אפייה על גבי התבנית ולפזר עליה את עלי העשבים. לאחר מכן הכניסו את התבנית לתנור. יש להמתין בין שעתיים לארבע שעות עד שאתם מבחינים כי עשבי התיבול יבשים לחלוטין, אז היזהרו שלא לשרוף אותם. עשבים יבשים יתפוררו בקלות, והגבעולים ישברו אם תכופפו אותם.
ייבוש עשבי תיבול במיקרוגל
פזרו את העלים על צלחת והכניסו אותם למיקרוגל למשך 30 שניות. לאחר הפכו וערבבו את העלים, והכניסו שוב למיקרוגל למשך 30 שניות. לרוב העלים יתייבשו לאחר כדקה עד שלוש דקות.
ייבוש עשבי תיבול במייבש מזון
הניחו את העלים על מגש מייבש המזון בשכבה אחת והפעילו את מייבש המזון. ייבוש עשבי התיבול במייבש מזון לוקח בין שעה לארבע שעות, תלוי בסוג העשב.
בזיליקום
ייבוש עשבי תיבול באוויר
אספו את העשבים לצרור והכניסו את הצרור לתוך שקית. על הפרחים והעלים להיות בתוך השקית, ועל הגבעולם להיות מחוץ לשקית. תלו את השקיות על חוט במקום חשוך ומאוורר בעזרת אטבי כביסה. יש להקפיד על תליית השקיות במרווח גדול זו מזו על מנת שיקבלו מספיק אוויר. לרוב העלים יתייבשו לאחר כשעה עד שעתיים. שימו לב כי קל יותר לייבש בשיטה הזו עשבי תיבול עמידים כמו פטרוזיליה, טימין ומרווה. אם בחרתם לייבש עשבי תיבול שיש להם לחות גבוהה יותר כגון מנטה ובזיליקום, מומלץ לחורר את השקית. כך תמנעו עובש.
אחסון עשבי תיבול לאחר הייבוש
אז אחרי שייבשתם את עשבי התיבול, כל שנותר לכם לעשות הוא לאחסן אותם באזור אטום, חשוך וקריר כמו בארון או במקפיא. עשבי תיבול מיובשים רגישים ללחות, ולכן יש להקפיד להכניס אותם למיכל אטום וסגור היטב. מומלץ לאחסן את עשבי התיבול בצנצנות זכוכית השומרות על פריכות העשבים. אחסון בשקיות נייר או קופסאות פלסטיק עלול לגרום לכך שעשבי התיבול יאבדו את ניחוחות שלהם, משום שהשקיות והקופסאות יספגו אותו. מומלץ לוודא מידי שבוע כי אין בצנצנת סימני לחות שיגרמו לעובש. אם זיהיתם סימני לחות, הוציאו את עשבי התיבול מהצנצנת, ייבשו שוב את עשבי התיבול באחת מהשיטות שסקרנו כאן במאמר, ולאחר ייבוש מלא אחסנו אותן שוב בצנצנת. בהצלחה!
להגיב