בשנת 2018 גלגל השוק ההידרופוני כ-24 מיליארדי דולרים. על פי כל התחזיות שוק זה יגדל בכ-12% ממש בשנים הקרובות עד לשנת 2025. כמצופה, אירופה מובילה בנתח השוק במכירת מערכות הידרופוניות, כך שהיא מהווה שחקן מרכזי ממש החולש על כ-47% משוק התעשיה ההידרופונית בעולם כולו.
מערכות הידרופוניות: ביטחון תזונתי ארוך טווח
שוק הטכנולוגיות ההידרופוניות נחשב לריווחי מאד בשנים האחרונות. הוא מקודם על ידי ממשלות רבות בעולם וגם על ידי ארגונים לא ממשלתיים רבים בשל היכולת של טכנולוגיות הידרופוניות לספק ביטחון תזונתי ארוך טווח. כאשר העלויות הראשוניות היקרות יחסית, נחשבות לחסם העיקרי שמעכב את הצמיחה של תעשייה ברוכה זו.
יחד עם זאת, כבר היום מרכזי מחקר ופיתוח רבים עמלים על פתרונות שיביאו להפחתת העלויות הכרוכות בשימוש בטכנולוגיות הידרופוניות. לשמחתנו, נראה שהפתרונות נמצאים ממש מעבר לפינה. הכוח המניע הוא, איפוא, אפשרויות הרווח הגדולות, הביטחון התזונתי וההיבט האורגני הטמון בתעשיית הגידול ההידרופונית.
אז איך הפכה התעשייה לריווחית כל כך? בגלל היתרונות הרבים הטמונים בה, ככל הנראה.
היתרונות בחקלאות הידרופונית
- תוצרת נרחבת וגדולה יותר, גם בשל היכולת להנות ממחזורי גידול רבים יותר
- אפשרות לחקלאות אורבנית
- תוצרת טעימה יותר
- אפשרות לתוצרת אורגנית נטולת חומרי הדברה , קוטלי עשבים ועקבות של מזיקים
- חקלאות הידרופונית חוסכת בכמה היבטים חשובים: מים, דשנים, חומרי הדברה, קרקע, אנרגיה וחשמל.
- ניתן לגדל בשיטה זו לאורך כל ימות השנה ולא רק בעונה, קרי: הפסקת התלות באקלים החיצוני הנתון.
מערכות הידרופוניות: ניתוח השוק הגלובלי
הידרופוניקה פירושה גידול צמחים תוך שימוש בתמיסות הזנה מינרליות במנותק ממצע האדמה בדרך כלל. תודות להצלחה המסחררת של שיטת גידול זו לצד הקושי ההולך וגדל לעבד אדמות וקרקעות, השוק ההידרופוני נמצא במגמת עליה. וזו לא סתם עליה שולית, מדובר בגדילה אקספוננציאלית. בשל כך, יותר ויותר יצרנים עושים כל שביכולתם על מנת לפתח אביזרים ותכשירים חדשים. כמו גם מערכות הידרופוניות יעילות יותר.
מדוע הפך שוק ההידרופוניקה למכרה זהב גלובלי?
אוכלוסיית העולם גדלה כל כך עד שמדי יום ביומו נולדים קצת פחות מרבע מיליון פיות חדשות אותן צריך להאכיל ולהזין. זה יוצר ביקוש רב יותר למזון, ביקוש שקשה לעמוד בו ונתפס כאיום ממשי שחייבים לספק לו מענה. ממש במקביל לכך, שיעור הקרקעות הזמינות לחקלאות מדלדלות בשל שחיקת הקרקעות. הצורך לאכלס יותר ויותר אנשים וכן בשל נזקים חקלאיים דוגמת שימוש יתר בדשנים כימיים או עקב חדירת מזיקים לשדות חקלאים שמביאים להפסד של כ-12% מהתוצרת החקלאית בכל מחזור גידול.
אחד הפתרונות הכי חמים כעת הוא הידרופוניקה. ביכולתה השיטה ההידרופונית לספק מענה יעיל לבעיות שמנינו כאן ולהביא לאפשרות לגדל תוצרת חקלאית בחללים קטנים, בחללים פנימיים. לגדל תוצרת לאורך (ורטיקלית) ובכל מקום, יהא זה אזור כפרי או אזור אורבני, וללא כל תלות במה קורה בחוץ ומה היא עונת השנה.
מערכת הידרופונית NFT: תנסו את זה בבית
נכון להיום, הטכנולוגיה הידרופונית מציעה פתרונות מיידים ויעילים והיא נחשבת לפתרון נהדר במיוחד באזורים כמו ישראל, המאופיינת בכמות משקעים נמוכה ובכמות קרקעות הזמינות לחקלאות שהולכת וקטנה.
גם מדינות שכנות או מדינות אפריקה יכולות ליהנות משיטת הגידול ההידרופונית שתחליף או לפחות תקטין את קצב הייבוא של תוצרת שלא ניתן לגדל באזורים שחונים. כל זאת ועוד הם התשתית לתחזיות לגידול אדיר בביקוש לטכנולוגיות הידרופוניות.
גידול ירקות בשיטה ההידרופונית
חקלאים המגדלים ירקות הם מהראשונים לאמץ טכניקות הידרופוניות לגידול התוצרת שלהם. הסיבה לכך טמונה בעובדה הפשוטה שעם מערכות הידרופוניות החקלאים מגיעים לפי 10 יותר תצורת ביחס לחקלאות מסורתית. זאת מאחר שירקות שגודלו הידרופונית גדלים מהר יותר ונחשבים עמידים יותר בהשוואה לתוצרת של החקלאות המסורתית. זאת בשל היכולת לספק חומרי הזנה ישירות לשורשי הירקות. אך בגלל שעלות ההקמה של חוות הידרופוניות לגידול ירקות היא יחסית גבוהה, הירקות נמכרים במחירים גבוהים. ממש כמו התוצרת האורגנית.
מערכות הידרופוניות: היעילות של נורות לד בגידולים הידרופוניים
לאחר שנים של ניסויים וטעויות אפשר לומר היום בוודאות כי נורות לד הן פתרון התאורה האופטימלי לגינות הידרופוניות. הן הוכחו כיעילות ביותר לגירוי התפתחותם של צמחים והביקוש לנורות לד נמצא במגמת עלייה בקרב מגדלים הידרופוניים, על פי כל התחזיות. במקביל, נאסר ב-2018 השימוש בנורות הלוגן במדינות באיחוד האירופי, מה שמחזק עוד יותר את התחזיות. לכן, משקיעים יכוונו בעתיד את ההשקעות שלהם בנורות לד שכבר נמצאו אפקטיביות לגידול ירקות. כגון: חסה, תרד, עגבניות, כרוב, פלפלים ועוד.
אירופה מובילה את שוק הטכנולוגיות ההידרופוניות
בכל מה שנוגע ליישום של טכנולוגיות הידרופוניות מתקדמות, אירופה מובילה את השוק הגלובלי והיא בפער גדול על שאר מדינות העולם. כאשר הולנד מובילה מבין מדינות היבשת, ונחשבת למדינה שמייצרת הכי הרבה יבולים הידרופוניים בעולם. על פי התחזיות היא תשמור על המקום הראשון גם בשנים הקרובות. שם, בהולנד שיעור התפשטות הטכנולוגיות ההידרופוניות נמצא במגמת גידול מתמיד.
אחרי הולנד, נמצאת גרמניה עם קצב התפשטות של טכנולוגיות הידרופוניות גבוה מאוד גם כן. הביקוש לתוצרת הידרופונית גדלה בכל מדינות אירופה, בעיקר במדינות המערב. ירקות כמו עגבניות, מלפפונים, פלפלים וצמחים כמו ורדים הם מן הנמכרים והמבוקשים ביותר. כל זה תודות למודעות האירופית לאיכות התוצרת ההידרופונית.
הבסט-סלרס של עולם ההידרופוניקה הגלובלי
שחקניות ראשיות בעולם הטכנולוגיות ההידרופוניות הגלובלי הן חברות כגון:
- AmHydro
- Urban cultivator
- Growers Supply
- Aerofarms
- Scotts Miracle Gro
- Oxygen Pot Systems
- Nutriculture
- Argus Control Systems
- CropKing
- Iron Ox
- Signify Holdings
- Green Sense Holdings
- LumiGrow
- SuperCloset
- Triton Foodworks Ltd
- American Hydroponics
- Hydroponic Farms
- Heliospectra AB
- Village Far
- Terra Tech Corp
חברות אלו שיושבות בקנדה, ארצות הברית, הולנד, קנדה והודו בונות אסטרטגיות חדשות ופועלות ללא לאות לשפר את מוצריהן. את היתרון התחרותי שלהן ואת עמדתן בשוק ההידרופוני הגלובלי.
להגיב